TIPS - HUR DU VÅRDAR DIN LÄGENHET

Städa lägenheten regelbundet, använd milda rengöringsmedel när du torkar golven och rengör i badrummet.
På så sätt bibehåller material sina egenskaper och förblir lätta att städa.

KÖK

SPIS

Häll aldrig i stekfett/olja i avloppet, det bildar klumpar i rören och leder till stopp i avloppet. Torka av stekpannan med papper och kasta i soppåsen, därefter kan denna diskas.


Dra fram spisen så långt du kan. Är spisen fast ansluten till elnätet måste du vara försiktig så inte elanslutningen skadas. Rengör sedan noga även bakom spisen på golv och väggar.


KÖKSFLÄKT

Filtret i fläkten ska rengöras regelbundet. Detta medför minskad brandrisk och är en hygienfaktor.


KYL/FRYSSKÅP

Frosta av kyl- och frysskåp regelbundet så håller de jämn temperatur och fungerar bäst. Det bidrar också till att minska elförbrukningen. Hacka aldrig loss isbildningar, det kan ge dyrbara skador som du får ersätta. Låt isen smälta av sig själv och tvätta efteråt med ljummet vatten. Torka torrt ordentligt för att undvika ny frostbildning redan från början.BADRUM OCH WC

Undvik att spola ner föremål i wc och tvättställ som kan orsaka stopp i avloppet. Spola heller inte ner kemikalier och rengör golvbrunnen med jämna mellanrum.
Tänk på att vattnet i vattenlåsen avdunstar. Be någon granne eller anhörig spola vatten i handfat, golvbrunnar, wc-stol och diskho om du är borta en längre tid. Då slipper du dålig lukt i lägenheten.
Observera att det inte är tillåtet att göra hål i badrummet, använd alltid krokar eller korgar med sugpropp.


Vattenlås och golvbrunn
Man måste då och då rensa avloppen. Diskbänk och tvättställ har vattenlås under som skruvas isär och lossas före rensning. I badrum med badkar tar man först bort avloppsröret från badkaret, flyttar ut karet, tar bort silen, lyfter upp insatsen i brunnen och rensar. Golvbrunn ska du också själv hålla rent så att hårrester inte hinner ta sig längre in i rören och orsaka stopp.

GOLV
Använd alltid möbeltassar under möblerna samt torkmatta innanför din ytterdörr för att skydda golvet. Det bästa är att dammsuga och torka med lätt fuktad trasa. Torka upp spill direkt. Tänk på att mattor med gummerad baksida (typ badrumsmattor) kan ge fläckar på golv. Var extra försiktig med våttorkning av parkett. Dra tunga, icke lyftbara möbler på en matta, pläd eller liknande vid förflyttning. Ställ inga krukor direkt på parkettgolvet då dessa lämnar fula märken och kan fuktskada parketten.

MATTOR
Skaka inte mattor från fönstret eller balkong. Det är inte trevligt för de som bor undertill.